vineri, 4 iulie 2014

Omul focului

Omul focului sau Fahrenheit 451
De Ray Bradbury.

În alte cuvinte, cartea pe care tocmai am lăsat-o din mână acum vreo două ore. Pentru că mi-a trecut starea de leneveală cronică de la începutul vacanței de vară, m-am gândit să citesc, fiindcă n-am mai pus mâna pe o carte de mai mult de o săptămână și simțeam nevoia să mă desprind puțin de universul realității. 
Și unde altundeva să mă refugiez decât într-un univers al unei cărți?
Primul lucru care m-a atras la această carte a fost nimic altceva decât titlul. Și explicația acestuia care se afla pe coperta cărții.  
Fahrenheit 451 - temperatura la care hârtia de carte se aprinde și arde. 
Dat fiind faptul că sunt atrasă de tot ceea ce îmi stârnește curiozitatea și cum sunt o curioasă iremediabilă din fire, nu am ezitat și am luat cartea de la bibliotecă.

Fahrenheit 451 este genul de carte care te convinge că poți greși atunci când judeci o carte după copertă. Sau după primele pagini care, trebuie să menționez, nu m-au atras cu nimic. Totul mi se părea sec și nu înțelegeam ce se întâmplă. Abia mai târziu, totul prindea contur. Guy Montag, de altfel protagonistul acestei cărți, era pompier de zeci de ani și era satisfăcut de meseria lui. Avea o plăcere, poate ușor sadistică, de a da foc. 
Însă nu, Montag nu era un pompier care stingea flăcări, ci ardea cărți. Lumea care este conturată și în care trăia Montag nu era nimic altceva decât un univers distopic în care oamenii erau controlați de mass-media și doreau doar divertisment și în care cititul era interzis. De asemenea, cei care citeau și dețineau biblioteci erau arși împreună cu casa în care locuiau. 
Iar Guy Montag se bucurase din plin de meserie timp de zeci de ani, până când Clarisse, o adolescentă idealistă și vizionară, îi deschide ochii și îl face să realizeze defectele lumii pe care el o credea perfectă, punându-i întrebări și povestindu-i ceea ce ea auzise de la unchiul ei. Și această revelație a lui Montag ia amploare atunci când o bătrânică alege să ardă împreună cu cărțile ei, refuzând să le părăsească.Astfel începe lupta lui Montag împotriva credințelor pe care le-a dezvoltat până atunci. Ajunge un răzvrătit și fuge din oraș, găsind de-a lungul căilor ferate pe alții, la fel ca el. Alții care au realizat cum divertismentul ieftin îndoctrinează și mai mulți din fiecare generație; alții ai căror ochi s-au deschis mai devreme sau mai târziu; alții care, în urma descoperii indiferenței în natura înconjurătoare, au ales să lupte pentru cunoaștere.

„- Înainte de Hristos exista o pasăre neroadă care se numea phoenix. O dată la câteva sute de ani își construia un rug și-și dădea foc. Trebuie să fi fost rudă apropiată cu Omul. Însă de fiecare dată când se făcea scrum, renăștea din cenușă. Se pare că și noi facem același lucru, iar și iar, însă noi avem un avantaj pe care pasărea phoenix nu l-a avut niciodată. Noi ne dăm seama de prostia pe care am făcut-o. Ne dăm seama de toate prostiile pe care le facem de o mie de ani încoace și, întrucât le cunoaștem și le avem mereu în preajma noastră, putându-le vedea, într-o zi vom înceta să mai construim ruguri funerare și să ne aruncăm în flăcări.”

Bradbury scrie despre un univers care ar putea deveni realitate în câteva decenii. Scrie despre impactul pe care îl are mass-media asupra generațiilor. Însă totul e ascuns în esență, printre rânduri. Și, spre final, el mai scrie despre esența omului. El dezvoltă, construiește lumea și tot el o distruge. Și totul se repetă de-a lungul secolelor, într-un ciclu nesfârșit.

10 comentarii:

  1. Ce ai scris tu m-a facut sa vreau sa citesc cartea :3

    RăspundețiȘtergere
  2. Super faină recenzia,chiar îmi place cum ai formulat,tot! :* După ce termin cartea din prezent,o s-o adaug pe asta la ,,Must read”,și o să-ți spun,dacă o citesc vara asta,părerea despre ea :* !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar dacă n-o citești vara asta și o citești mai târziu, tot vreau să aflu părerea ta despre ea. :*

      Ștergere
  3. Pare interesanta, poate ma apuc si eu de ea...
    Te tuc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Părerea mea este că merită. E una din cărțile care, în opinia mea, ar trebui citite.

      Ștergere
  4. Revenind in blogosfera tot dau de recenzii foarte interesante, mai bine ma apuc de citit.
    Week-end minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, spor la citit atunci!
      Și să ai și tu parte de un week-end minunat!

      Ștergere
  5. Pare interesanta cartea, la prima vedere eram sigura ca nu e pe gustul meu, dar acum dupa ce am citit recenzia ta parca ma tenteaza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum am menționat, e una din cărțile care te face să recunoști că poți greși dacă judeci după copertă.

      Ștergere

moartea respiră ..